×

Ovo su najšokantnija otkrića iz Netflixove dokumentarne serije o TikTok kultu

Ovo su najšokantnija otkrića iz Netflixove dokumentarne serije o TikTok kultu

KRAJEM svibnja na Netflix je došla dokumentarna serija od tri epizode pod nazivom Dancing for the Devil: The 7M TikTok Cult i jedna je od najgledanijih serija trenutno u svijetu.

Oprez! Tekst može sadržavati spoilere

Dokumentarac prati plesače koji su potpisali ugovore s tvrtkom koja je povezana s crkvom. U središtu dokumentarca su sestre Melanie i Miranda Wilking, koje su se 2019. proslavile viralnim koreografijama na TikToku. Unatoč njihovom uspjehu na toj mreži, nakon potpisivanja ugovora s upravom 7M Films iz Los Angelesa, koju vodi kontroverzni Robert Shinn, životi su im krenuli nizbrdo. 

>> Netflixov dokumentarac o TikTok kultu prestravio gledatelje: “Ovaj svijet je strašan”

Dokumentarac je tema svjetskih medija i korisnika društvenih mreža zbog svojih šokantnih otkrića. Ovo su neka od njih.

Velika kontrola Roberta Shinna

Robert Shinn djeluje kao pastor crkve Shekinah i kao izvršni direktor tvrtke 7M Films. Taj mu položaj u obje organizacije omogućuje golemu kontrolu. Tvrtka, za koju piše da “zastupa neke od najboljih influencera svijeta”, osnovana je 2021. godine, a on je kao pastor iskoristio svoj utjecaj da dovede plesače u Los Angeles. 

Zbog spajanja te dvije vodeće pozicije, Shinnu je postalo lako iskoristiti financije članova. Prije nego što je pokrenuo 7M, Shinn je članove crkve prisilio da rade u jednom od njegovih višestrukih poduzeća gdje su primali nedovoljnu plaću. Međutim, kod 7M Shinn traži da se plesači odreknu dijela svoje zarade iz različitih razloga, primjerice da daju 20% za naknadu za menadžment i 30% prema crkvi.

 

Mirandina odsutnost

Miranda Wilking bila je iznimno bliska sa svojom obitelji prije nego se pridružila kultu. Što je Miranda više bila u crkvi, to je manje razgovarala sa svojom obitelji. U dokumentarcu su prikazani kućni videozapisi u kojima obitelj Wilking prepričava svoje uspomene s Mirandom, naglašavajući promjenu u njenoj osobnosti otkako je potpisala ugovor sa 7M i pridružila se crkvi.

Nakon što su svoju zabrinutost iznijeli u javnost putem društvenih mreža, obitelj Wilking kontaktirala je druge plesače koji su nedavno napustili grupu i bivše članove crkve, ponajviše sestre Melanie i Priscyllu Lee. Nakon što su doznali više pojedinosti o Shinnovoj kontroli i zloporabi moći, svim silama su se trudili vratiti je kući. 

Članovima crkve rečeno je da prekinu svaki kontakt s obiteljima

Koliko god srceparajuća bila Mirandina udaljenost od obitelji, to nije izolirani incident. Shinn govori svim članovima crkve da je nužno da prekinu svaki kontakt s obitelji i svojim voljenima.

Kako se otkriva u dokumentarcu, Shinn ih uči da kada prekinu svaku komunikaciju s obiteljima, odnosno kada se ponašaju kao da oni ne postoje, da osiguravaju “spasenje za voljene i svoje mjesto na nebu jednog dana”. Bivši član kulta Kevin Davis kaže da je Shinn rekao da će “spasiti svoga sina” ako se ponaša kao da ne postoji. 

Slična taktika korištena je s Melanie i Priscyllom Lee tijekom njihovog vremena u kultu. Nakon što je Melanie uspjela napustiti crkvu, Shinn je uvjerio Priscyllu da je njezina sestra prokleta. Priscylla je bila uplašena zbog toga i sa sestrom nije komunicirala sve dok sama nije napustila crkvu.

Shinn se predstavlja kao “božji čovjek”

Unutar kulta postoji hijerarhija. Shinn je sebe prozvao “božjim čovjekom”, pa članovi kulta nemaju izravan kontakt s njim. Mogu ga kontaktirati samo preko “duhovnih mentora crkve”. Shinn je postigao veću kontrolu tako što se odvojio od drugih i predstavio se kao sveti čovjek. Članovi očajnički žele zaslužiti njegovo odobravanje.

“Svi smo se htjeli približiti božjem čovjeku kako bismo mogli primiti nebeske blagoslove o kojima govori”, rekao je Kevin Davis.

Plesači morali potpisati ugovor o povjerljivosti

Svi plesači u 7M-u morali su potpisati ugovor o tajnosti podataka, poznat i kao ugovor o povjerljivosti, zbog čega su neki počeli sumnjati u Roberta zbog velike tajnovitosti. 

Iznenadna promjena pravila

Nakon negativne pozornosti prema Shinnu i crkvi Shekinah, prethodno pravilo koje je upućivalo članove da prekinu veze sa svojim voljenima je uklonjeno. Članovi crkve, uključujući Mirandu, sada su bili ohrabreni da se sastanu sa svojim obiteljima, a sve kako bi te obitelji pomogle u boljem imidžu crkve. 

Mirandini roditelji su s jedne strane sretni što je ponovno mogu vidjeti, međutim ona im je jasno dala do znanja da ne želi razgovarati o svojoj povezanosti sa Shekinah. Obitelj je svjesna da je njihov kontakt samo slika za javnost kako bi se poboljšao imidž crkve. Čini se da Shinn vjeruje da, ako članovi vide svoje obitelji i prijatelje, nema razloga da objavljuju inkriminirajuće objave o njemu.

Usiljene i površne interakcije Mirande s obitelji

Nakon što je Shinn dopustio Mirandi da vidi svoju obitelj, koja je javno na društvenim mrežama prozivala kult, njihov prvi susret otkako se ona pridružila kultu bio je live streaman na Mirandinim društvenim mrežama, prema Shinnovom zahtjevu. 

Miranda se vratila kući sa svojim suprugom i kolegom iz crkve Shekinah, Jamesom Derrickom. Nakon što je par stigao na mjesto susreta s roditeljima Wilkinga, Miranda je započela live stream i uperila svoj telefon u njih, rekavši: “Budući da su htjeli učiniti naše živote javnim, ići ćemo uživo.”

Miranda je tada tražila da njezini roditelji uklone svoje objave na društvenim mrežama u vezi s crkvom, no Kelly i Dean Wilking su to odbili. Roditeljima je bilo jasno da susret nije bio iskren i da je on samo trebao popraviti izgled crkve u javnosti. 

Shinn suočen s optužbama za seksualno zlostavljanje

Nakon što je objavljeno da je Shinn pokušavao iskoristiti svoju moć kako bi imao seksualni odnos s članicama crkve, glasnogovornik crkve i sestra Catherine rekli su da mora preuzeti odgovornost za svoje postupke. Shinn je svoje ponašanje pripisao svojim prirodnim porivima kao muškarca. Iako su neke žene napustile crkvu zbog toga, druge su povjerovale u njegovo objašnjenje.

U dokumentarcu Priscylla detaljno opisuje svoje susrete sa Shinnom. Kaže da joj je bilo mučno kada je bila prisiljena masirati ga, a kada bi rekla to Shinnu, on bi joj rekao da je to “proces pročišćavanja”. Prema Shinnu, mučnina koju je Priscylla osjećala bila je protjerivanje demona iz nje, a ovo je čišćenje bilo potrebno ako je jednog dana željela biti na nebu.

Tužba

Protiv Shinna je već bila podignuta tužba, no ona je bila neuspješna jer su se članovi dobrovoljno pridružili crkvi, odnosno kultu, i zbog Prvog amandmana. Ipak, pojedinci se nadaju da će dobiti pravdu. Posljednja epizoda trodijelne dokumentarne serije prikazuje Lee sestre koje se udružuju s bivšim članovima Shekinah i obitelji Wilking kako bi tužile Shinna za njegove postupke. 

Nakon što je grupa shvatila da će biti teško tužiti Shinn samo na temelju vođenja navodnog kulta, kontaktirali su bivše članove crkve i pitali ih žele li iznijeti informacije o seksualnom zlostavljanju s kojim su se suočili. Očekuje se da će se suđenje održati u srpnju 2025., ali optuženi negiraju tvrdnje i odbijaju komentirati Netflixov dokumentarac.

Post Comment