×

Ncuti Gatwa glumit će doktora Whoa. Zbog jedne stvari ulazi u povijest

Ncuti Gatwa glumit će doktora Whoa. Zbog jedne stvari ulazi u povijest

RUANDSKO-ŠKOTSKI glumac Ncuti Gatwa u popularnoj će BBC-jevoj seriji utjeloviti slavnoga doktora Whoa i u toj ulozi naslijediti Jodie Whittaker i Davida Tennanta kao petnaesti u nizu Gospodar vremena s planeta Gallifrey koji putuje kroz svemir u vremeplovu T.A.R.D.I.S.-u.

Gatwa će biti prvi crnac u toj ulozi, četvrti škotski glumac u ulozi i prvi glumac rođen izvan Ujedinjenog Kraljevstva koji utjelovljuje dr. Whoa. U intervjuu za časopis Big Issue rekao je da je spreman za ulogu slavnog doktora, premda je malo nervozan.

Za ulogu je izabran na audiciji u veljači 2022., što je javnosti otkriveno nekoliko mjeseci kasnije. “David je bio ‘moj’ Doktor Who i veliko nadahnuće za mene kao glumca”, rekao je Gatwa, koji je međunarodnu slavu stekao u popularnoj Netflixovoj seriji Spolni odgoj.

Tko je Ncuti Gatwa?

Ncuti Gatwa rođen je u ruandskom gradu Kigaliju, a odrastao je u Škotskoj, gdje se njegova obitelj preselila kada je imao samo dvije godine, u vrijeme genocida počinjenog u Ruandi 1994.

Njegov otac bio je doktorand filozofije i teologije, ali se morao vratiti u Kamerun jer se u Velikoj Britaniji nije uspio zaposliti u struci, piše Guardian. Na pomisao da bi mogao postati glumac Gatwa je prvi put došao u dobi od 17 godina, kad ga je njegov profesor glume pohvalio.

Nakon studija na Kraljevskom konzervatoriju u Škotskoj preselio se u London, gdje je jedva spajao kraj s krajem. Prije nego što je 2018. dobio revolucionarnu ulogu u Netflixovoj seriji Spolni odgoj, neko je vrijeme bio beskućnik.

“Činjenica da sam kao 25-godišnjak bio bez novca i posla utjecala je na osjećaj samopoštovanja koji sam razvio”, rekao je za Big Issue. “Audicije su za mene bile poput slamke spasa.”

Serija Doktor Who s prekidima se emitira od 1963.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Post Comment