×

Evo koja marka telefona drži najveći udio na europskom tržištu u 2023.

Evo koja marka telefona drži najveći udio na europskom tržištu u 2023.

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PREMA Canalysu, marketinškoj, istraživačkoj i analitičkoj tvrtki, 2023. godina bila je izazovna za tržište pametnih telefona u Europi. Tako je ova industrija doživjela pad isporuka za 6% u trećem tromjesečju, međutim Canalys predviđa oporavak u 2024.

Prema posljednjem izvješću Canalysa, isporuke pametnih telefona u Europi (bez Rusije) u trećem tromjesečju 2023. iznosile su 32 milijuna jedinica. To pokazuje godišnji pad od 6%, označavajući 10. uzastopno tromjesečje pada.

No ovo izvješće je, osim pada prodaje, dalo i uvid u postotak udjela koje pojedine marke pametnih telefona drže na europskom tržištu. Tako 35% udjela drži Samsung, Apple ima 22% udjela, a treći je Xiaomi s 19% udjela. Na četvrtom mjestu je Motorola s 5%, a na petom TCL s 3%. 

Samsung

Samsung se suočio s padom isporuka od 6% u trećem tromjesečju 2023. Unatoč tome, tvrtka je i dalje tržišni lider s 35% tržišnog udjela u trećem tromjesečju 2023.

Kako piše Gizchina, Samsungov fokus na segment srednje i visoke klase pomogao je tvrtki da održi svoju poziciju na tržištu, s modelima kao što su S23 Ultra, S23, A14, A53 i A33. Tvrtkina prosječna prodajna cijena u prvom tromjesečju 2023. porasla je za 11%, što ukazuje na pomak prema modelima viših cijena.

Apple

Apple je doživio pad isporuka od 13% u trećem tromjesečju 2023. Tvrtka drži drugu poziciju na tržištu s 22% tržišnog udjela u trećem tromjesečju 2023. Appleova izvedba usko je povezana sa sposobnošću marke prilagodbe tržišnim promjenama i održavanja svoje prisutnosti u premium segmentu. 

Xiaomi

Xiaomi je u trećem tromjesečju 2023. ostao relativno nepromijenjen, s 19% tržišnog udjela. Uspješnost tvrtke rezultat je njene snažne prisutnosti u srednjem segmentu i sposobnosti prilagodbe zahtjevima tržišta. Xiaomijev rast na europskom tržištu bit će ključan za ukupni učinak tvrtke u regiji.

Motorola

Motorola je doživjela značajan rast u trećem tromjesečju 2023., s povećanjem isporuka od 30%. Ovaj rast može se pripisati strateškom fokusu tvrtke na segment srednje klase i njenoj sposobnosti da ponudi konkurentne cijene i značajke. Motorolin nastup na europskom tržištu bit će važan čimbenik ukupnog uspjeha tvrtke u regiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Post Comment